Con la tecnología de Blogger.
RSS

El mite de la Caverna, encara avui.

 Com be coneguem, un dels mites més coneguts del folòsof ateniense, Plató, és la narració alegòrica de El mite de la Caverna (Llibre VII de “LA república”). A aquest relat Plató ens explica la seua teoría de la diferència entre el món sensible que percebem amb els sentits, i el món de les idees, que és alcanzat solament mitjançant la raó.

Per a que ens siga més fácil coneixer la nostra situació a l’actualitat anem a fer un breu resum de la narració, la qual descriu de manera fácil de compendre una situació en la que es pot veure la relació que tenim el èsser humà amb els dos mons dels que hem parlat en el paràgraf anterior.

Plató comta que dins d’una caverna es troven uns presoners encadenats desde que van nàixer i mirant cap a un mur. Darrere d’ells hi ha una foguera i un camí escarpat, per on tots els dies passen homes carregats amb tot tipus d’objectes que superen l’altura del muro n estan encadenats., el que fa que ells solament puguen vore les sombres i sentir les veus. Quan un d’aquests presoners és alliberat, encegat per el sol no és capaç de saber el que es real o el que ell creia real, però, mitjançant el raonament aconsegueix arribar a la conclusió de que una cosa és elq ue ell creia vertader i altra cosa és el que realment és vertader.

No ens recorda a res? Acàs no és això mateixa el que estan fent els mitjans de comunicació amb nosaltres? Ens “encadenen” desde que som xicotets i ens informen del que volen, amagant el que no els interessa que nosaltres sapigam o pensem. I nosaltres seguim pensant que som lliures d’opinió, que el món és el que ells ens mostren.

Un exemple que se m’ocurreix i que ha passat aquest mateix estiu és el cas de la prohibició de les corregudes de bous. Quantes noticies de jovens morts en les festes del seu poble perque un bou l’ha pillat hem pogut vore aquest any? Moltes... Acàs és aquest el primer any en el que ocorre ixe alt nombre de morts de joves que han eixit a toretjar en les festes del poble? Acàs aquest és el primer any en el que la gent s’ha donat conter de que el que fan amb eixos animals és algo terrible? No! Però és el que ells han volgut traure a la tele i el que ells han volgut que nosaltres se done’m conter... de lo perilloses que son eixes festes...

Doncs aixía han fet moltíssimes coses, i mes que en fan que no ens donem ni conter. Per tan, com podem comprobar, per molt que passen els segles la situació en la que ara ens trobem respecte als mitjos de comunicació és la mateixa que aquests presoners com contava Plató.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comentarios:

Ana Estela i Gallach dijo...

Vàries coses. No cal la descripció del mite o és massa llarg. Cal centrar-se a la comparació i sobre tot desenvolupar-la: falten molts elements del mite, part del missatge: com defugir de les "cadenes"? Qui ho fa? Dificultats, etc. Potser és un poc precipitat aquest tema però ha estat la vostra opció i com a tal és respectable.

Cuidar la redacció i ortografia

Ana Estela i Gallach dijo...

No és un exercici que es puga presentar a la pau. Sols mostra una idea a partir d'un exemple, el qual no és molt significatiu. No és millora a partir de les propostes.

Publicar un comentario